Finse cultuur

 

 

Aangezien de finse cultuur natuurlijk heel anders is dan de Nederlandse, maar ook veel minder georienteerd is op europa  (terwijl ze wel lid zijn van de europese unie en zelfs op dit moment voorzitter zijn van de europese raad (en omdat cultuur dinget.jes altijd leuk zijn) hier een stukje over finse cultuur.

 

Zoals ik ooit al eerder heb geschreven heeft Finland van oudsher grote invloed gehad van zijn buurlanden: Zweden en Rusland. Het land Finland bestaat nog niet zo lang (het is nog lang deel geweest van Rusland). Een finse cultuur ontstond pas eind 19e eeuw. In steden werd ook in de 20e eeuw nog lang zweeds gesproken. Fins werd door de elite beschouwd als een taal voor landbouwers. Pas aan het eind van de 19e zette een Zweedse schrijver de Kalevala op papier. De Kalevala bestaat uit een verzameling (voorheen mondeling overgedragen) heldendichten.

Ik heb het boek inmiddels voor een deel gelezen (het is nog al dik) en lijkt kwa verhaal een beetje op Homerus, alleen loopt het verhaal wat sneller. De centrale figuur is een zoon van moeder aarde en verslaat in zijn tocht door een deel van (nu) Finland allerlei vijanden en monsters.

 

Pas in de jaren 70 begon er hier een trek naar de stad te ontstaan (vergelijk met eind 19e begin 20e eeuw in veel andere west Europese landen). En al in de jaren 80 woonde 80% van de Finnen in de stad. In de praktijk betekende dit een enorme leegloop van kleinere plattelandskernen. Finland heeft in verhouding met bv Nederland veel minder schade opgelopen van de tweede wereldoorlog, maar heeft een guerrillaoorlog met de russen gevoerd omstreeks 1919 (de winteroorlog).

 

Finland heeft invloeden gehad van liberalisme (vrije handel) en socialisme (macht voor de lagere klassen). Het gevolg van de winteroorlog voor de finse cultuur zijn vooral conformiteit (iedereen gelijk) en compromis (iedereen telt mee).

 

Conformiteit; omdat je vroeger niet wist of je buurman een vriend of vijand was, is nu iedereen zo veel mogelijk gelijk. Als je niet opvalt ben je niet goed of slecht. Kinderen op de basisschool wordt zoveel mogelijk geleerd geen vragen te stellen: dan geef je er geen blijk van slimmer of minder slim dan je klasgenoten (of leraar) te zijn en ontstaan er geen ongemakkelijke situaties. Wij zouden dit didactisch onverantwoord vinden. hier is het dus ook heel normaal dat je je schikt naar de regels die een ander voor je heeft opgesteld (the systeem-> of voor een fin: “the sustem”). Een beetje Nederlander (of ander anti-communistisch opgevoedde westerling) krijgt hier kippenvel val..

 

The sustem is overal: in de regels voor het gebruik van de wasmachine in mn appartementencomplex, tot de bronzen heldenstandbeelden in de stad, tot de tweebaans voetgangerspaden, tot aan tumors die je niet willen vertellen wat niet direct op het lijstje staat... brrr     

Maar (er is een maar).. eigenlijk (ai ze is gehersenspoeld...) als iedereen zich gewoon houd aan regels.... betekent dat ook dat er geen zooi op straat ligt, de badkamer altijd schoon is, niemand op straat staat te pissen, mensen spontaan opstaan voor oudere mensen in de bus of trein, automobilisten spontaan voor je remmen (als ze denken dat je wel eens over zou willen kunnen steken -> zelfs op de snelweg -> waar overigens geen hond rijdt). Ik ben nog niet aangereden door asociale fietsers, ben nog niet uitgescholden door haastige automobilisten, heb nog niemand voor zien kruipen in de supermarkt en heb zelfs nog niemand horen schelden op straat., de film die ik heb gezien in de bios had geen kabels, en omdat (bijna) niemand hier jat, hoef je je fiets niet met een stalen kabel aan een (goed geplantte boom) zetten, in dit appartement is een sauna en een gratis wasmachine en droger : hij wordt namelijk niet gesloopt, ondergekrast, gejat of wat dan ook....  mensen lopen hier niet de hele dag tegen elkaar te zeuren over welke regels “normaal” zijn en welke niet: iedereen heeft namelijk dezelfde regels!!

 

Wow!!

 

Maar..... dit is vooral mogelijk omdat er nu in Finland relatief weinig mensen wonen. Bovendien delen bijna alle Finnen dezelfde achtergrond (en verlegenheid) en heeft iedereen dezelfde drang om zich als (jong) land te bewijzen tegenover met name de vroegere overheersers (zweden-> Eriksson vs Nokia/ en Rusland -> bv de haven van Finland vs Rusland).

Maar Finland probeert zich ook te positioneren in de wereld en in europa dmv het Eurovisie songfestival. Lordi (vertaald = lord= meester.... ooee aliens are taking over the world... don’t go too close their costume seams and make-up might show...). Op zich is het Lordi verschijnsel wel grappig. Met name de jeugd (op n een of andere manier is het eurovisie hier schijnbaar hip ???) stemde bij de voorverkiezingen op Lordi. Het gevolg was dat voor het festival de volwassenen door de grond zakten van schaamte voor de grote afgang van Finland met de freakshow..... Totdat Lordi won en nu zelfs oma’s naar Lordi muziek luisteren (onder het motto “we hebben gewonnen!!!”-> de muziek is overigens ECHT niet te harden). Lordi is nu een volksheld: de eens zo stoere kerels moeten nu in hun pakje poseren op basisscholen, persconferenties geven, opdraven in talkshows en handjes schudden van politici (daar gaat je geloofwaardigheid als  moordzuchtige alien!!)

 

 

Finnen (die geen Lordi aliens zijn) zijn overigens zo zwijgzaam (zegt men) door een soort (aangeleerd) minderwaardigheidcomplex (zie schoolsituatie). Veel mensen hier zijn inderdaad wat verlegen en dan vooral naar buitenlanders, maar ja dat zijn Nederlanders ook. Maar wel heel vriendelijk!

 

Wanneer de bevolking meer gevarieerd wordt, bv door meer culturen (zoals uitwisselingsstudenten) gaan er hele nieuwe processen spelen. Kwa sociale geografie zit ik hier dus wel op de goede plek!!!

 

 

 

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer